Un pericol din ce în ce mai mare: alcoolul la volan

Frecvenţa accidentelor rutiere provocate de şoferi aflaţi în stare de ebrietate sau sub influenţa unor substanţe interzise s-a accentuat în mod alarmant! Statisticile prezentate de Agenţia Naţională Antidrog sunt îngrijorătoare. Ele confirmă că unul din trei şoferi este depistat pozitiv în urma testelor antidrog efectuate pe raza Municipiului Bucureşti. În ceea ce priveşte numărul  şoferilor băuti la volan, cazul poliţistului aflat în stare de ebrietate care a ucis, în urmă cu o săptămână, un bătrân aflat pe trecerea de pietoni, nu face decât să evidenţieze gravitatea situaţiei. 

Informaţiile cu privire la şoferii depistaţi cu o concentraţie de alcool peste limita admisă de lege se înmulţesc şi deşi ţin adesea prima pagină a publicaţiilor, nu generează efecte asupra societăţii. Numărul acestor accidente, în creştere de la an la an, nu reprezintă adesea decât simple numere adaugate statisticilor furnizate în spaţiul public. Campaniile de prevenţie derulate de Poliţia Rutieră s-au dovedit a fi ineficiente sau insuficient promovate publicului. În ciuda avertismentelor legate de efectele acestor substanţe asupra sistemului nervos central cu consecinţe grave asupra reflexelor, concentrării şi vigilenţei în trafic, tot mai mulţi şoferi aleg, în mod iresponsabil, să îşi puna atât viaţa lor cât şi a celorlalţi participanţi la trafic în pericol.

Potrivit Codului Rutier, în cazul şoferilor depistaţi cu o concentraţie de alcool care nu depăşeşte 0,8 g/l în sânge, fapta reprezintă contravenţie şi se pedepseşte, conform legii, cu amendă şi reţinerea permisului de conducere pe o perioadă de până la 180 de zile. Iată că această reglementare nu reprezintă o sperietoare suficient de mare încât să prevină această practică tot mai frecventă.  Nici măcar controalele efectuate din ce în ce mai des nu au efectul scontat şi nu fac decât să confirme cele spuse anterior: iresponsabilitatea şoferilor a devenit o problemă de interes public.

Aşadar, consider necesar şi oportun să semnalăm şi să prevenim această chestiune înainte de a lua amploare şi de a deveni o deprindere uzuală în cazul tot mai multor şoferi. Astfel, în ciuda modificărilor propuse de-alungul timpului de a modifica legislaţia în vigoare, cred ca este timpul să analizăm cu mai multă atenţie acest subiect şi să găsim o rezolvare eficientă pentru a reduce numărul conducătorilor auto care aleg să se urce la volan în stare de ebrietate sau sub influenţa substanţelor interzise.

Lasă un răspuns