Trilogia guvernărilor PSD – pericol real în anul Centenarului

În decembrie 2016 a fost momentul în care mulți români nu s-au prezentat la vot și au făcut posibil ca PSD să obțină ceva nesperat în urma unui program prezentat pe materialele electorale care arăta că va curge lapte și miere. După un an si ceva, trei Guverne, programe de guvernare revizuite, câteva zeci de miniștri schimbați ni se arată incapacitatea de a gestiona țara în mod eficient.

 Jocul PSD, ajuns, sper eu, la episodul ultim al trilogiei slabei guvernări, a creat pe lângă dezamăgire și așteptări înșelate, o nouă tensiune socială scindând nepermis țara în două – pro și contra Kovesi. De altfel se chinuie la acest prost scenariu de un an de zile și fără mari reușite, l-au aruncat în luptă pe Ministrul Justiției care, deși nu este un luptător pentru cauză prin definiție, a reușit în scurt timp să mai scoată oamenii în stradă încă o dată. Norocul lor cu viscolul de zilele acestea pentru că din nou românii ar fi fost în stradă.

Aseară pe un prost de televiziune se arata ca românii în ultimii 10 ani, începând cu 2007 au creat cel mai mare val de migrație din Europa după sirieni, peste 10 milioane de conaționali părăsind țara.

Nimeni nu și-a pus întrebarea care este cauza reală.

Realitatea este generată de episoade precum cel la care asistăm zilele acestea, când partizanii unei idei sunt dezamăgiți de masurile politice sau economice pe care un guvern manipulat sau doar slab pregătit le ia pe marginea unui subiect sau în încercarea de a controla un sistem ori de a rezolva o problemă. 

După ce, la începutul anului 2017, au încercat să sugrume justiția și s-au lovit de opoziția populației, după ce la finalul anului 2017 s-au emis legile justiției care au creat indignare și proteste, anul 2018 a debutat cu scandalul provocat în jurul DNA. Se poate ca tema justiției să fie o preocupare, însă impresia că justiția ar fi singura temă de preocupare oferită spre digerare publicului larg, lasă neobservate problemele economice pe care guvernarea PSD nu le poate rezolva. S-au dat și se dau pe bandă rulantă ordonanțe de urgență și fiecare dintre ele afectează sau au potențialul de a influența semnificativ situația cetățenilor, însă acestea rămân puțin dezbătute sau observate de opinia publică. Mâine vom vedea că sunt puse în practică și ne vom întreba cum a fost posibil.

În tot acest timp de joc vizibil privind justiția, efectele economice ale unor măsuri prea puțin responsabile sunt măsurabile – a crescut indicele de inflație, ne-am împrumutat excesiv, au crescut dobânzile la creditele în monedă națională, au crescut prețurile la carburanți, energie și gaze naturale, primăriile nu mai au bani de salarii după legea salarizării, a fost afectat sistemul de siguranță națională prin pensionările în valuri ale polițiștilor și militarilor. Avem și liceul maghiar. Avem și split TVA, avem și tendința de a afecta mediul. Se încearcă plafonarea pensiilor și eliminarea unora. Se creează parcă o barieră internă pentru cei care aveau de gând să revină în țară, pentru potențialii investitori, pentru evoluția pozitivă a trendului pe care ne înscrisesem în ochii europenilor, pentru stabilitate. Care este rațiunea? Nu știu. Dar acest lucru seamănă a interes bine determinat și structurat pentru ca această țară să nu meargă bine în anul Centenarului. Oare nu cumva încercăm să arătăm că și după 100 de ani nu suntem în stare să ne autoguvernam, iar PSD e parte a acestui joc? Merită să reflectăm la acest lucru

Lasă un răspuns