Între șantaj și trădare, cazul votului în Parlamentul României privind Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș este un precedent extrem de periculos

Printr-o declarație politică în data de 06.12.2017 mă adresam Senatului și avertizam că nu trebuie să facem sacrificii majore doar de dragul de a adera la OCDE.

Arătam atunci că pe diverse surse publice se preciza că România şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012 şi a reînnoit-o în 2016 şi 2017 și, că pe lângă alte criterii, este nevoie și de consensul politic al membrilor OCDE pe marginea candidaturii (adică susținerea politică a membrilor pentru aderare). 

Mai arătam că totuși România trebuie să mai lucreze pentru obținerea acordului membrilor în vederea aderării ceea ce presupune eforturi diplomatice, dar și compromisuri pe care partea română ar trebui să le facă punând problema discuției dintre președintele Camerei Deputaților și premierul Ungariei și arătând că efectul acesteia a fost acela că, imediat,UDMR a depus în Parlament o inițiativă privind reînființarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș.

Am acuzat atunci această practică precizând că se greșește din nou nelăsând diplomații să își facă bine treaba, punând în discuție care este mandatul pentru a se discuta în numele României, în numele orașului Târgu Mureș sau a altor instituții din țara noastră.

A urmat o întreagă epopee în jurul acestui proiect legislativ și m-am opus cu vehemență de la microfonul Senatului acestui demers suportând huiduielile senatorilor din UDMR. Cu toate acestea complotul politic PSD-ALDE-UDMR a triumfat la vot ceea ce m-a făcut să simt că este pusă la cale o trădare mascată.

M-am întrebat de ce UDMR nu a făcut singură demersuri pentru a obține fără sacrificii acceptul Ungariei pe tema OCDE, fără a fi tulburată opinia publică din România din moment ce în aproape toate școlile din Mureș există clase cu predare în limba maghiară? Apoi m-am întrebat cum de este posibil ca ministrul de externe din țara vecină să afirme împreună cu premierul că resurse importante de gaz românesc vor fi tranzacționate de Ungaria? Să fi fost iarăși vreun telefon la mijloc? Cum de toate ministerele noastre nu știu nimic? 

Apoi văd un oraș din România împânzit cu drapelele unui stat străin fără să se poată explica lipsa de reacție a Guvernului român.

Curtea Constituțională a României a admis, pe 19.03.2018, sesizarea PMP și PNL referitoare la proiectul de lege privind înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu-Mureș.

Sper că victoria Constituției României în privința înființării Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș să nu fie prilejul altor noi tentative de șantaj din partea Ungariei sau de târguieli cu iz de trădare de neam prin telefoane de la Camera Deputaților la Budapesta. Sau poate urmează telefonul pentru gazele din Marea Neagră dacă nu cumva s-a dat deja…

Lasă un răspuns