Haideți să facem un pas către bun-simț, normalitate și viitor în școala românească!

Sărbătorim azi Ziua Internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare. Știu, vă întrebați poate ce legăturp are aceasta cu atât de multele probleme cu care vă confruntați mai ales în această perioadă și pentru care aveți nevoie de soluții concrete, care să vă aducă o plus valoare vieții fiecăruia dintre dumneavoastră. Așa că o sa fiu concis:

Cum și unde am fi acum fără știință și dezvoltare?!

Cum ar fi dacă și școala românească ar oferi calitate și siguranță pentru viața copiilor noștri și a cadrelor didactice?

Într-o zi, copiii și cadrele didactice își petrec în sala de clasă mai multă vreme decât în propria lor casă, alături de cei dragi, sau în aer liber. Și, de cele mai multe ori, condițiile oferite nu acoperă nici măcar minimumul de nevoi. Ca să nu mai vorbim de acele condiții care să aibă în vedere asigurarea și creșterea calitatii actului de învățare și a vieții celor implicați în educație, ca parte esențială a stării lor de bine și de dezvoltare personală.

Unii dintre dumneavoastră să spuneți probabil că nu este cazul să vorbim acum de sala de clasă, în condițiile în care, pentru moment, unul pe care eu mi-l doresc să fie cât mai scurt, procesul de învățământ se desfășoară online. Corect. Însă cred că avem nevoie să ne ocupăm în egală măsură de toți factorii care sunt parte din educație. Fie ea online, sau offline. Altfel, vom rămâne mereu nepregătiți, mereu în dezacord cu timpurile și ritmul de dezvoltare, mereu luați prin surprindere…Și, așa, se vor mai adăuga alte și alte limitări și greutăți viitorului copiilor noștri.

Ni se spune acum că școala nu e sigură și că e unul dintre principalele medii de propagare a virusului. Stau și mă întreb, din nou!, cum ar fi fost dacă măcar cineva ar fi fost puțin atent și doritor să afle măcar ceea ce pot face oamenii de știință pentru a se face din școală un mediu sigur și plăcut. Ca să nu mai vorbesc să se și implice și aplice toate acestea. 

În ultimii ani, în activitatea mea parlamentară, cât și în alte activități din care am făcut parte, unul dintre cele mai valoroase parteneriate a fost și rămâne cel cu prestigioasa publicație Știință și Tehnică, care mi-a acordat onoarea de a deveni partenerul lor în proiecte ce vizează educația, mediul, agricultura.

Ca parte a Inițiativei Educație și Viitor din Cadrul de Acțiune Parlamentară pentru Buzău 2020-2024 pe care vi-l propun, împreună cu revista Știință și Tehnică, am pregătit un proiect legislativ care are drept scop apariția plantelor în sălile de clasă, plante care să purifice aerul nu doar de dioxid de carbon, ci și de compușii toxici volatili. Un proiect dezvoltat în urma unui studiu publicat de NASA, care nu doar că poate contribui la creșterea calității educației românești, inclusiv prin introducerea acestei măsuri și ca activitate în cadrul disciplinelor școlare, ci și la alte sectoare de activitate, cum ar fi, spre exemplu, agricultura.

De asemenea, începând din această săptămână, alături de revista Știință și Tehnică și de colegii mei de la #PMP, demarează proiectul pilot “Un club de știință în fiecare liceu. O seră în fiecare școală!“, care va porni din Buzău și care sper să devină un exemplu pentru întreaga țară, oferind un model de bune practici în acest sens.

Și tot azi, permiteți-mi sa le mulțumesc și sa le doresc La Mulți Ani tuturor acelora dintre noi, cunoscuți sau mai puțini cunoscuți, care contribuie prin pasiunea și munca lor la dezvoltarea științei și a noastră a tuturor.

Permiteți-mi să vă adresez și dumneavoastră, dragi buzoieni, rugamintea de a rămâne deschiși și de a ne continua dialogul și în ceea ce privește educația și procesul de învățământ din Buzău și din țară, atât la nivel offline, cât și online, acolo unde sunt atât de multe probleme ce au nevoie de soluții și suport reale.

Haideți să facem împreună un pas către bun-simț, normalitate și viitor în școala românească!

#copiiibuzaului și #profesoriibuzoieni au nevoie de #viitor