De ce ne mai jucăm astăzi pe spinarea românilor? Olimpiada de populism și politizare.

Sunt conștient că ce o să spun acum nu o să convină multora care or să vrea cu tot dinadinsul să întoarcă vorbele împotriva mea. Însă eu cred că, mai devreme sau mai târziu, adevărul spus rămâne singurul care contează. Chiar și în politică. Sau mai ales în politică! Acolo unde trebuie să lăsăm comoditatea lipsei de adevăr, sa ieșim odată pentru totdeauna din zona propriului confort si reîncălzirea periodică a unei ciorbe lungi și toxice.
Este incredibil cum o campanie electorală scoate ce e mai rău din anumite partide și așa-ziși oameni politici! În România, oamenii sunt dezamăgiți, dezabuzați și plictisiți până la abulie de politică, așa cum este ea acum, și, mai ales, de unii reprezentanți ai ei. Când vezi că singura preocupare a unora este de a câștiga capital și din piatră seacă, neținând cont de absolut nimeni și nimic, poți să-i condamni? Până acum, scopul celor care se autodeclară politici a fost acela de a diviza, de a crea lupte false între români pentru mize care nu le aparțin și nici nu le-au aparținut vreodată lor.
În România, pe politică și politicieni s-a pus cea mai rea posibilă etichetă sinonimă minciunii grosolane, lipsei oricărei limite, populismului dus până în pânzele albe. Și ne mai mirăm că nu mai există încredere. Că oamenii nu vor să se mai implice și vor să renunțe până și la dreptul lor fundamental de a vota.
De acord. Scopul oricărui om politic și al oricărui partid este acela de a câștiga putere pentru a guverna. Fie că vorbim de guvernare locală, fie națională. Însă politica nu trebuie confundată niciodată cu puterea și cumulul de interese personale sau de grup obținute prin orice mijloc.
Ați înteles greșit, doamnelor și domnilor așa-ziși politici. Sintagma aia machiavelică „scopul scuză mijloacele” nu are sensul pe care îl tot folosiți dumneavoastră drept scuză pentru conduita și modul în care, chipurile, faceți politică. Pot înțelege că nu aveți cultura și educația politice necesare. Că le-ați obtinut de la alții dinaintea dumneavoastră crescuți în spirit comunist, altoit cu tendințe liberale și democrate preluate pe nerăsuflate și traduse pe genunchi și după ureche. Dar nu vreți, totuși, să depășiți această fază? Cred că 31 de ani sunt suficienți pentru a vă încheia ciclul de școlarizare. Asta dacă chiar sunteți ceea ce, acum, doar declarați că sunteți.
Nu vreți, totuși, să oferiți soluții și pentru altcineva decât pentru dumneavoastră? Nu vreți să lăsați populismul ăsta devenit deja grotesc? Nu vreți să încetați să mai vedeți în oameni și în problemele lor doar calcule electorale? Nu vreți să vă opriți din ritualuri de autosacrificare de prost gust pe care toată lumea știe că nu le veți transforma niciodată într-o conduită continuă? Nu vreți dumneavoastră să lăsați demonstrațiile și să vă apucați de treabă? Pentru cei pe care tot spuneți că îi reprezentați, evident! Ca să vă înlătur orice posibilitate de neînțelegere. Și, uitați, după părerea mea și nu doar a mea, cu ce ar fi nevoie să începeți:
1. Nu trebuie să arătați că sunteți perfecți. Trebuie doar să nu mai mintiți și să pozați în ceea ce nu ați fost vreodată și nici nu sunteți.
2. Politica nu înseamnă manipulare, demagogie și populism. Nu vreți dumneavoastră să vedeți cum e cu adevărul și asumarea?
3. A vă autodeclara oameni politici nu este suficient. Tot ce ați arătat până acum a fost exact inversul. Să știți că s-a dus demult epoca academicienei de renume mondial și a citării greșite a Brătienilor pe care unii dintre dumneavoastră nici măcar în poze nu puteți să-i recunoașteți.
4. Rolul dumneavoastră nu este de a împărți țara și oamenii în tabere de lupte. În a crea valuri de ură, a induce dezbinare și false teme de război.
5. Nu sunteți buricul pământului! Reconsiderați!
6. Nu trebuie să înhățați ca niște hiene problemele cele mai sensibile ale oamenilor, să faceți din ele tema perfectă de obținere a propriei puteri și să distrugeți orice șansă de a le rezolva corect.
7. Nu trebuie să dați mereu un copy-paste ipocrit la ce fac alții pe care-i acuzați. Admiteți că modelul pe care l-ați urmat de atâția ani este nu doar perimat, ci și absolut dăunător. Incredibil, dar adevărat. Se poate și prin adevăr!
8. Puteți, vă rog, să nu mai credeți și să vă purtați ca și cum românii au coeficientul de inteligență mai scăzut decât al dumneavoastră? Începeți de aici. Veți avea mari surprize. Acum, nu știu dacă vă va și conveni…
Și cred că tot oamenii, cei de a căror grijă nu mai aveți nici somn, nici liniște, vă mai pot spune foarte multe puncte cu care să începeți. Asta dacă-i și ascultați.

P.S. Nu. Nu sunt eu perfect. Departe de asta. Însă, îmi asum imperfecțiunea și fac ceea ce am avea nevoie să facem cu toții, cei din politică. Să ne recunoaștem hibele și să lucrăm cu adevărat și dovedit în a le remedia. Ca să nu ne mai plângem (tot noi!!) că am devenit „victimele” neîncrederii și ale nepăsării oamenilor.
O fi atât de ….naiv și de utopic ce zic?