Criza lemnelor de foc ar putea avea o rezolvare și în județul Buzău

Conducta BRUA este planificată să lege sistemele de transport de gaze ale Bulgariei, României, Ungariei și Austriei inclusiv pentru tranzitul către vestul Europei al gazelor care urmează să fie extrase din perimetrul offshore Neptun Deep.

Anul trecut, Budapesta a anunţat că gazoductul BRUA (Bulgaria, Româ­nia, Ungaria şi Austria) s-ar putea opri pe teritoriul ungar.

Specialiștii români au arătat că Ungaria se transformă într-un hub de energie folosindu-se de ţara noas­tră, a cărei situaţie este de-a dreptul îngrijorătoare făcând referire la recentele declaraţii ale premierului ungar Viktor Orban care a declarat faptul că trei companii ungare au câştigat o licitaţie pentru a importa gazele din România şi că, în scurt timp, Ungaria va semna un acord cu România prin care, începând cu 2020, i se va permite ca în următorii 15 ani să importe anual, peste 4 miliarde metri cubi de gaze naturale din ţara noastră.

Comunitatea Forestierilor din România Fordaq nu este de acord cu exportul de gaze naturale din Marea Neagră, atrăgând atenţia că prin realizarea proiectului BRUA, românii vor fi şi mai dependenţi de lemnul de foc pentru încălzirea căminelor. În prezent,  jumătatea din populaţia României se încălzeşte cu lemn de foc, potrivit reprezentaţilor Fordaq. Concomitent crizei  lemnului de foc, o criză de resursă energetic,  statul român  se pregăteşte să permită exportul resurselor de gaze în condiţiile în care, din totalul de 8 mil. locuinţe, 4 mil. se încălzesc cu lemne, 2 mil. cu centrale individuale pe gaz şi 2 mil. sunt racordate la sisteme centralizate. Astfel, populația României va rămâne captivă şi fără alternative la încălzirea cu lemne.

În ultimii doi ani România s-a confruntat cu o criză a lemnului de foc, o criză care s-a resimţit mai acut în regiunile sărace în păduri și pentru că nu are alternative energetice, populaţia din zona de câmpie plăteşte 500-600 lei metrul cub, din cauza costurilor ridicate de transport şi distribuţie a lemnului de foc. 

La nivelul județului Buzău mai mult de jumatate din gospodării nu sunt racordate la rețeaua de gaze și acest lucru este vizibil în majoritatea localităților din sudul județului, dar și în alte zone. Realizarea unei rețele care să conecteze județele din sudul țarii, inclusive Buzăul la noua conductă BRUA ar scăpa populația de efortul annual de a achita importante sume pe lemne care oricum în zona de câmpie sunt greu de procurat.

Cineva trebuie să răspundă de modul în care a fost gestionat acest proiect BRUA, pentru că după declarațiile oficialilor unguri, după devierea traseului conductei acum vedem și o secretizare a câștigătorilor licitației privind rezervarea capacității de transport care din date neoficiale sunt firme ungurești. Oare când vom fi capabili ca țară care este al treilea producător de gaze al UE să deservim mai întâi propriile nevoi, iar nevoia locuitorilor din județul Buzău este de a avea gaze în gospodării!

Lasă un răspuns