Coronavirusul, un flagel care stârnește panica

Duminică, 23 februarie 2020, în judetul Buzau s-a instaurat panica pentru ca sursele de stiri au relatat ca exista posibilitatea ca o persoana care a calatorit cu autocarul era suspecta de a fi contactat temutul virus. Mai mult, pe 26 februarie, la numai cateva zile o alta stire zguduie Buzaul conform careia o alta persoana intoarsa in urma cu 7-8 zile din Italia s-a prezentat la Spitatul Judetean cu simtome specifice.

Desi autoritatile locale fac eforturi pentru a se conforma si a aplica dispozitiile legale si procedurile ce se impun, aceste eforturi ar putea fi in zadar daca la nivel national nu sunt luate masuri suplimentare. Cea mai mare problema pentru Romania este numarul mare de romani de peste hotare si in special din Italia, care, alarmati de intinderea epidemiei in aceasta tara, ar putea lua decizia de revenire acasa. Acest trafic dinspre Italia spre Romania este mare, iar masurile de preventie nu par a fi suficiente.

Pe aeroportul Otopeni, autoritățile române distribuie un formular, cu precădere celor care sosesc din țările afectate, unde declară, pe propria răspundere, dacă au simptomele de coronavirus. România nu are încă un control riguros în aeroporturi, comparativ cu alte țări. De pildă, nu există încă termoscannere de ultimă generație, care arată dacă un pasager are febră, una dintre simptomele infecției cu Covid -19. Nu sunt luate nici probe de sânge, așa cum se întâmplă pe aeroporturile din Italia sau din alte țări vest-europene.

Există însă și persoane care nu călătoresc pe calea aerului, iar in aceasta privinta nu exista masuri concrete. Pot exista si persoane care ar dori sa evite carantina si nu pot fi luate in evidenta. 

Romania are o situatie cu totul si cu totul speciala, sute de mii de romani aflandu-se in Italia, iar mare parte a transportului de calatori intre Italia si Romania este efectuata cu microbuze si autocare, iar in aceasta privinta autoritatile nu au anuntat masuri concrete.

Consider ca la punctele de trecere a frontierei, in special cele din vestul tarii, ar trebui gasite solutii pentru efectuarea unui control riguros al mijlocelor de transport, cel putin in privinta acelora care trasnsporta mai multe personae in aceeasi incinta. O colaborare institutionala pe aceasta linie ar putea preveni multe posibile imbolnaviri cu acest virus.

Nici autoritatile locale nu ar trebui sa neglijeze autogarile unde de obicei sunt puncte de debarcare ale microbuzelor si autobuzelor care fac transport international, in special cele care asigura legaturile cu Italia.

Situatiile periculoase ar putea fi evitate daca, cu ajutorul firmelor de transport, ar putea fi create baze de date cu persoanele care au calatorit sau calatoresc in zonele cunoscute ca fiind cu risc ridicat de infectie cu coronavirus.

Evident, identificarea precoce a unei persoane infectate cu coronavirus, scade riscul altor posibile imbolnaviri si de aceea consider ca este necesar ca statul roman sa aiba in permanenta o legatura stransa cu comunitatile de cetateni romani din Italia pentru a putea fi pregatit in eventualitatea in care concetateni de-ai nostri sunt identificati acolo ca fiind infectati cu coronavirus.

Lasă un răspuns